Novák Katalin

Novák Katalin

Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter

Novák Katalin háromgyermekes édesanya, feleség. Családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség külügyekért is felelős alelnöke, országgyűlési képviselő.

2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként, 2020 októberétől miniszterként képviseli a magyar családok, a fiatalok és idősek ügyét. Családanyaként és a magyar kormány demográfiai törekvéseinek felelőseként célja a vágyott gyermekek megszületésének elősegítése, a gyermeket nevelő családok megerősítése, a családalapítás előtt álló fiatalok támogatása, a generációk közötti együttműködés ösztönzése. Nevéhez fűződik többek között a Családok éve 2018-as meghirdetése, a kétévente rendezett Budapesti Demográfiai Csúcs találkozók megszervezése, olyan, nemzetközileg is elismert lehetőségek kidolgozása, mint a Babaváró támogatás, a négygyermekes édesanyák SZJA-mentessége, az Otthonteremtési Program, vagy a bölcsődei fejlesztések elindítása. Női politikusként kiemelten fontosnak tartja, hogy a nőknek ne kelljen lemondaniuk a családalapításról, ha fontos számukra a szakmai életük. Alapító tagja és elnöke a Nők Magyarországért Klubnak. 2020. október 1-től Családokért felelős tárca nélküli miniszterként látja el a családok megerősítésének feladatát. 

Kormányzati tevékenységén túl a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség külügyekért is felelős alelnök. A „Political Network for Values” („Politikai Hálózat az Értékekért”) elnöki és az „International Women's Democrat Union” (Nemzetközi Demokrata Unió női tagozata) alelnöki pozícióját tölti be. 

A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem és az Université Paris X Közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. Az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott. Anyanyelvén kívül angolul, franciául és németül folyékonyan beszél, spanyolul társalgási szinten. 

Munkásságáért több elismerésben részesült: 2020-ban Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével, 2019-ben a Francia Becsületrend lovagkeresztjével tüntették ki, ugyanebben az évben Popovics-Díjban is részesült. A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság Pro Familiae Hungariae Díjban, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete NOE Díjban, a Magyar Bölcsődék Egyesülete Akócsi-díjban, az Associació Plataforma per la Família Catalunya Luchador por la Familia díjban részesítette.